PARADENTOSE

Paradentose behandling Herning

Paradentose (også kaldet parodontose eller parodontitis) er en sygdom i tandkødet, der får tænderne til at løsne sig. Paradentose kan ramme alle mennesker, men er især udbredt blandt folk med dårlig mundhygiejne samt rygere.

Hvis tænderne ikke børstes helt rene, vil der samle sig bakterier langs tandkødskanten. Hvis disse bakteriebelægninger, også kaldet plak, ikke bliver fjernet, kan de forkalke og blive til tandsten. Plak og tandsten vil med tiden irritere tandkødet og føre til udvikling af tandkødsbetændelse. Det er meget individuelt fra person til person, hvor hurtigt bakteriebelægningerne omdannes til den hårde tandsten.

Hvis bakteriebelægningern og tandkødsbetændelse er til stede i mange år, kan der med tiden udvikles paradentose. Typisk starter sygdommen hos personer i 30-40 års alderen. Paradentose vil bevirke, at tandens støttevæv – dvs. knogle og rodhindefibre – nedbrydes, hvorved tænderne løsnes og i yderste konsekvens må fjernes. Paradentose er den hyppigste årsag til tandtab efter 40 års alderen.

Behandlingen af paradentose sigter mod at sikre sundt tandkød uden betændelse. Dette opnås ved grundige tandrensninger med hyppige intervaller, samt grundig instruktion i hvordan man derhjemme opretholder en optimal mundhygiejne. Behandlingen foregår i et samarbejde mellem patient, tandlæge og tandplejer.

Læs mere om paradentose på tandlægeforeningens hjemmeside